top of page

Pnomotoraks

      Akciğerlerdeki havanın göğüs kafesi içine dolması sonucu akciğerin çökmesi ve işini yapamaması durumu olarak kendini gösteren akciğer sönmesi rahatsızlığıdır. 

      Sigara içen, uzun boylu, zayıf, genç yetişkin erkeklerde daha sık olmak üzere 100.000’de 5-10 kişide görülür. Erkeklerde kadınlardan 6 kat daha sıktır. Ülkemizde yılda 13.000 civarında pnömotoraks vakası olmaktadır. Hastaların % 40’a yakını 15-45 yaş grubunda ve 3’te biri erkektir.

         Genellikle aniden başlayan ve çok şiddetli olabilen göğüs ağrısı ve nefes darlığı, en sık görülen belirtisidir. Şayet hızla akciğerin tümü sönerse, hastada tansiyon düşüklüğü gelişebilir. Hastalarda ayrıca öksürük ve hızlı nabız görülebilir.

         Akciğerinde hava keseceği veya kabarcığı bulunan kişilerin ani nefes darlığı ile birlikte göğüs ağrıları olduğunda acilen bir göğüs cerrahına başvurmaları tembihlenir. Tüp tedavisi sonrası hastaların özel bir takibi yoktur. Sigaradan uzak durmaları tembihlenir. Tekrarlaması durumunda ameliyat önerilir.

BUL_edited.jpg

Resim 1: Akciğerde hava kaçağına neden olan hava keselerine 'bül' denir ve resimdekine benzer gibi görünürler

BUL2_edited.jpg

Resim 2: Pnomotoraks tekrarlaması halinde ameliyat önerilir. Ameliyat videotorakoskopik (VATS) olarak yapılmaktadır. Bül bulunan akciğer parankimi endoskopik stapler yardımıyla şekildeki gibi çıkarılmaktadır.

2547839_810x458.jpg

©Doç. Dr. Yunus SEYREK

bottom of page